Sony predstavio detalje o PlayStation VR-u 2

Nagađanja da bi druga generacija PlayStation VR uređaja mogla nositi naziv PlayStation VR2 su se potvdila točnima. Još uvijek se ne zna kako će uređaj izgledati – iz Sonyja su do sada samo potvrdili naziv headseta, kao i pratećih kontrolera koji se zovu PlayStation VR2 Sense kontroleri.
Nakon što je ovaj uređaj službeno predstavljen tijekom pressice na Sony Corporation Consumer Electronics Showu 2022, potpredsjednik Sony Interactive Entertainmenta Hideaki Nishino je na PlayStation Blogu objavio priličnu količinu detalja Sonyjevog novog VR headseta.
PlayStation VR2 bi u kombinaciji sa PlayStationom 5 igračima trebao isporučiti puno inovacija i tehničkih poboljšanja te im doista pružiti punokrvno next-gen iskustvo, počevši od spektakularnih high-fidelity vizuala koje ćemo gledati kroz dva OLED ekrana rezolucije 2000×2040 piksela, s frekvencijom 90/120Hz i vidnim poljem od 110 stupnjeva.
PS VR2 podržavat će praćenje (tracking) očiju, tako da se gledanje u određenom smjeru može koristiti kao specifična mehanika u igrama.
Za headset neće biti potrebna PlayStation kamera jer će se pozicija kontrolera pratiti kroz četiri ugrađene kamere u samom headsetu.
PlayStation VR2 u određenom će opsegu koristiti tehnologiju PlayStationa 5 i DualSense kontrolera – trodimenzionalni zvuk i haptičku vibraciju, ne samo na Sense kontrolerima nego i na samom headsetu koji bi trebali donijeti dodatnu dozu imerzije.
PlayStation VR2 moći će se koristiti isključivo u kombinaciji s PlayStationom 5, a na konzolu će se spajati pomoću samo jednog kabela (USB Type-C).
Iz Sonyja su najavili i svoju prvu igru za PlayStation VR2. Bit će to Horizon: Call of the Mountain. Bit će to spin-off naslov popularnog Horizona, koji će se igrati iz perspektive prvog lica.

Specifikacije PlayStation VR2 Headseta:
Display Method: OLED
Panel Resolution: 2000 x 2040 per eye
Panel Refresh Rate: 90Hz, 120Hz
Lens Separation: Adjustable
Field of View: Approx. 110 degrees
Sensors Motion Sensor: Six-axis motion sensing system (three-axis gyroscope, three-axis accelerometer)
Attachment Sensor: IR Proximity sensor
Cameras: Four cameras for headset and controller tracking, IR camera for eye tracking per eye.
Feedback: Vibration on headset
Communication with PlayStation 5: USB Type-C
Audio Input: Built-in microphone
Output: Stereo headphone jack

Specifikacije PlayStation VR2 Sense controllera:
Buttons: [Right] PS button, Options button, Action buttons (Circle / Cross), R1 button, R2 button, Right Stick / R3 button / [Left] PS button, Create button, Action buttons (Triangle / Square), L1 button, L2 button, Left Stick / L3 button
Sensing/Tracking: Motion Sensor: Six-axis motion sensing system (three-axis gyroscope + three-axis accelerometer), Capacitive Sensor: Finger Touch Detection, IR LED: Position Tracking.
Feedback: Trigger Effect (on R2/L2 button), Haptic Feedback (by single actuator per unit).
Port: USB Type-C Port.
Communication: Bluetooth Ver 5.1.
Battery Type: Built-in Lithium-ion Rechargeable Battery.

EDIT: Sony je u međuvremenu predstavio i izled samog headseta, tako da prenosimo pojedinosti sa poznatog domaćeg gaming portala HCL.hr

Iz Sonyja su napokon objavili prve slike PlayStation VR-a 2 i otkrili kako bi trebala izgledati nova generacija VR headseta. Kontrolere smo već vidjeli, ali sada imamo konačan dizajn pa vidimo da će kontroleri s vanjske strane biti bijeli, po uzoru na standardni model PlayStation 5 konzole. Isto je i sa samim headsetom.
Ergonomski će PS VR2 biti iste filozofije kao i prvi dio. Za razliku od većine drugih VR headseta koji se stavljaju direktno na lice, PlayStation VR2 i dalje će glavno uporište imati na čelu korisnika, tako da same naočale ne moraju biti pripijene na licu. Uređaj će sa stražnje strane i dalje imati kotačić za podešavanje zategnutosti, tj. prilagođavanje veličini glave korisnika. Isto tako, ponovno će se moći prilagođavati udaljenost samih leća od lica/očiju.

No, ima i novih stvari koje prvi PS VR nije imao. Potvrđeno je kako će se moći namjestiti razmak između leća kako bi korisnik imao optimalan pogled unutar headseta. Ovo je dostupno na brojnim drugim VR headsetima pa je dobra stvar da je i Sony usvojio to za PS VR2.
Druga stvar, iznad samih leća, tj. odmah iznad prostora za nos, nalazi se “ispušni ventil”, odnosno rupica kroz koju izlazi zrak. To je uvedeno kako više ne bi dolazilo do zamagljivanja leća prilikom korištenja uređaja.

Informacije kada bi ovaj headset mogao krenuti u prodaju i po kojoj cijeni još nisu poznate.